AVM Shipping CWT Jeep v001

Navigeren door Tonnen, LBS & CWT (NL/BE)

 

 

Navigeren door Tonnen, LBS en CWT: Ontcijfering van Verzendgewichten in WOII

De Tweede Wereldoorlog, een periode gekenmerkt door gevechten op verre fronten en strategische logistieke uitdagingen, introduceerde een unieke reeks gewichten en maatregelen. De complexiteit van het verzenden en transporteren van militaire voertuigen liet soldaten en logistiek personeel vaak worstelen met een systeem dat tegenwoordig als archaïsch wordt beschouwd.

De Zware Wereld van Tonnen, LBS / Pounds, CWT en Logistiek

In het uitgestrekte domein van gewichten en maten vond eenvoud zijn plek in de Britse Imperial Ton. Stel je dit voor: een zak cement, solide en betrouwbaar, met een exact gewicht van 112 pond – dat is de essentie van een Hundredweight (CWT). Laten we de zaken nog eenvoudiger maken. Neem die CWT en vermenigvuldig het met 20, en voilà! Je hebt de Britse Imperial Ton, een aanzienlijk gewicht van in totaal 2240 pond.

Dit systeem was niet alleen een wiskundig concept; het had een echte impact tijdens de turbulente tijden van de Tweede Wereldoorlog. Destijds droegen militaire voertuigen het gekrijt aanwezige gewicht van de oude Britse ton, een cruciaal onderdeel geëtst op hun oppervlakken. Terwijl ze zich voorbereidden op D-Day, vertrouwden de verzendingstabellen op deze stevige basis, waardoor het Britse Imperial System een hoeksteen werd van logistieke planning. Dus, of je nu een zak cement of een militaire konvooi voorstelt, de zware wereld van tonnen en logistiek komt neer op eenvoudige en praktische metingen in het Britse Imperial System.

Gewichtsomzettingstabel: Imperial Ton naar Hundredweights
Meting Waarde
1 Imperial Ton 2240 lbs / pound
1 Hundredweight (CWT) 112 lbs / pound
1 Gross (12×12) 144 eenheden

Metrisatie en de “1 tonner”

De overgang naar metrieke eenheden introduceerde een maat die opvallend dicht bij de oude imperiale ton lag. Een metrische ton, uitgesproken als “tun,” woog 2200lb, slechts 40lb minder dan zijn imperiale tegenhanger. Deze verandering in meting leidde ook tot de bijnaam “One tunny” voor de naoorlogse Land-Rover, wat duidt op zijn laadvermogen van 1 metrische ton.

Gewichtsomzettingstabel: Metrische Ton naar Imperial Ton en Hundredweights
Metrische Ton (tonne) Imperial Ton Hundredweights (CWT) LBS / Pound
1 0.984 19.68 2204.6
0.5 0.492 9.84 1102.3

Truckbeoordelingen: Het Verschil Overbruggen

Tijdens de demobilisatie van trucks kwam de discrepantie tussen Amerikaanse en Britse beoordelingen aan het licht. De 1929-32 Chevrolet Light Delivery, bijvoorbeeld, een 1/2 ton chassis in de VS, was een 12 CWT chassis in Groot-Brittannië. Na de oorlog bleef de verwarring bestaan, aangezien het Britse leger per abuis vloten van opgewaardeerde 15 CWT tot 1 ton trucks bestelde, alleen om te ontdekken dat ze te klein waren voor de klus.

Het Mysterie van Tons Ontcijferen

De term “ton” zelf draagt een rijke geschiedenis met zich mee, afkomstig van de tun, een vat met aanzienlijke capaciteit. De lange ton en korte ton, met respectievelijk 2240 en 2000 pond, vonden gevarieerd gebruik over de hele wereld. De metrieke tonne, een gestandaardiseerde metrische systeemeenheid, woog ongeveer 2204.6 pond.

Gewichtsomzettingstabel: Lange Ton, Korte Ton en Metrische Ton
Lange Ton (VK/UK/GB) Korte Ton (VS/USA) Metrische Ton LBS / Pound
1 1.12 1.016 2240
0.5 0.56 0.508 1120

Voorbeeld Conversietabel: WOII Militaire Voertuigen

Om het allemaal samen te brengen, hier is een voorbeeld conversietabel voor geselecteerde WOII militaire voertuigen, waarbij ponden worden omgezet naar CWT, gebaseerd op het traditionele Britse Imperial-systeem.

Voorbeeld Conversietabel: WOII Militaire Voertuigen
Voertuig Bruto Gewicht
(LBS / Pound)
Bruto Gewicht
(CWT)
Dodge WC-63, 6×6 (met lier) 9.925 89 (of 4 TON 9 CWT)
Ford GPW, 4×4 Jeep 3.650 32 (of 1 TON 12 CWT)
GMC CCKW-353 Cargo, 6×6 (met lier) 16.400 146 (of 7 TON 6 CWT)
Harley-Davidson WLA 525 / 576 5
Willys MB, 4×4 Jeep 3.250 29 (of 1 TON 9 CWT)

Voorbeeld Berekening: Hoeveel Hundredweights (CWT) voor het Bruto Gewicht van Dodge WC-63

Laten we het uitsplitsen: Als 1 CWT gelijk is aan 112 pond, en de Dodge WC-63 een bruto gewicht heeft van 9.925 pond, kunnen we berekenen hoeveel CWT het is door 9.925 te delen door 112.

9.925 / 112 ≈ 88.48

Nu, omdat we afronden, is het resultaat ongeveer 89 Hundredweights (CWT)voor het bruto gewicht van Dodge WC-63.
Ofwel, rekening houdende dat 20 CWT gelijk is aan 1 Britse Imperial Ton: 4 TON 9 CWT.

Afsluiting van de Logistiek in WOII, een Gewichtige Erfenis

In de tijd dat getallen hinkelden tussen basissen zoals 12, 16, 14, 4, 112 en 2240, hadden militairen meer te verduren dan alleen gevechten op het slagveld. Terugkijkend op de geschiedenisboeken, is het glashelder dat de eenvoudige rekensommen van vandaag een eitje zijn vergeleken met de hersenkrakende uitdagingen waarmee onderwijzers en logistieke tovenaars tijdens de oorlog werden geconfronteerd. De volgende keer dat je je auto vol laadt met een ton aan spullen, geef een knipoog naar de WOII-soldaten die tonnen, CWT en gewichtspuzzels jongleerden gewapend met niets meer dan potlood en papier. Het was geen wandeling in het park, maar hun harde werk heeft de weg geplaveid voor de soepele logistiek die we nu ervaren.

Het begrijpen van deze verhalen uit het verleden ontrafelt niet alleen de mysteries van de militaire logistiek tijdens WOII, maar geeft ons ook een kijkje in hoe onze alledaagse meeteenheden tot stand zijn gekomen. Dus, terwijl we vandaag moeiteloos schakelen tussen kilogram en pond, laten we een moment nemen om de veerkracht te waarderen van degenen die de zware uitdagingen van de Tweede Wereldoorlog hebben aangepakt.

 

AVM Shipping CWT Jeep v000